City talk stage associations
On June 19, 2023, the second city conversation took place on behalf of the new policy document on culture. The second city conversation had the theme "Stage Associations" and took place in the Botanical Garden in Terwinselen. The subsidized performing arts associations all received targeted invitations and an open call was placed on the social platforms and VIA Kerkrade. Kerkrade currently has 3 performing arts associations. 4 participants attended the interview. Due to the low number of participants, it was chosen to have a low-threshold conversation with each other at the table. After a brief introduction and welcome by Alderman Schlangen and a round of introductions, the conversation was started by Erik Hoesbergen.
Report city discussion stage associations
Belangrijke thema’s: jeugd, dialect, samenwerking en nieuw publiek
Bij de vraag welke thema’s op dit moment spelen, komt al snel het thema jeugd naar voren. Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan kennis te laten maken met theater en toneel. Als publiek en hopelijk later ook als lid van de toneelvereniging. Hierbij speelt het onderwijs een hele grote rol.
Op dit moment komen nieuwe leden meestal op toevallige wijze via-via bij de vereniging. Dat geldt zowel voor jeugdleden als voor oudere leden. Een belangrijk thema in de cultuurnota is het betaalbaar houden van cultuur voor iedereen en zeker voor de jeugd. Dat geldt ook voor theaterbezoek, wat nu toch vaak erg duur is. Door theaterbezoek worden ze wellicht ook enthousiast om deel te nemen aan een toneelvereniging. Hoe betrekken we de mensen met een kleine beurs?
Verder wordt aangegeven dat het behoud van de lokale dialectcultuur erg belangrijk is. Wat een grote rol speelt is of kinderen thuis en/of op school dialect spreken. Meer aandacht voor het dialect zou ook meer aanwas voor de verenigingen kunnen betekenen. Behoud van het dialect zien de verenigingen als een van hun kerndoelen.
Samenwerking tussen verschillende verenigingen en disciplines is een goede manier om een nieuw publiek en misschien zelfs nieuwe leden te trekken. Bijvoorbeeld muziek (harmonie/fanfare) en toneel, zodat mensen op een laagdrempelige manier van beide kunnen proeven. Vroeger (meer dan 100 jaar geleden) waren er in Kerkrade maar liefst 14 toneelverenigingen. Elke harmonie of fanfare had destijds ook een toneelclub en de kerk speelde daarbij ook een rol. Muziek en toneel waren toen veel meer verbonden. Op dit moment gebeurt het in de praktijk ook al vaker dat verenigingen samenwerken, maar het is vooral op projectbasis en geen vanzelfsprekendheid.
Na corona was er de angst of het publiek, dat toch vaak wel op leeftijd is, nog wel terug zou komen. Gelukkig is een groot deel behouden. De grootste uitdaging hierbij is hoe brengen we een nieuwe generatie met toneel in aanraking? En hoe boren we een nieuw publiek aan dat nu nog niet naar voorstellingen komt?
Het is heel belangrijk om kinderen van jongs af aan warm te krijgen voor cultuur in het algemeen en toneel in het bijzonder. Zeker in onze gemeente met veel mensen met een klein beurs.
Theaterschool Kiek zit in de Bühne en loopt zeer goed (140 leerlingen), maar vrijwel niemand stroomt door naar de toneelvereniging. Hoe kan dat? Met 18 jaar gaan veel jongeren studeren en zij willen/kunnen dan niet bij een vereniging. Dat is op zich logisch. De kunst is juist om leden terug te krijgen als ze achter in de 20 / voor in de 30 zijn en zich weer in Kerkrade gesetteld hebben.
Je ziet ook dat bij middelbare scholen de binding van docenten steeds losser wordt, waardoor het organiseren van een schoolmusical, cabaret of revue steeds minder vaak voorkomt. De filosofie van het Martin Buber is juist wel om kinderen kennis te laten maken met wat de stad te bieden heeft. Hier liggen dus zeker wel kansen.
De verenigingen zijn het erover eens dat ze zelf activiteiten moeten ontplooien. Van niks komt niks. Je redt het niet met alleen alles doen in het belang van je eigen vereniging; samenwerking met andere verenigingen is belangrijk. Ze kijken positief naar de toekomst. Het is wel belangrijk om dingen te blijven ontplooien en ontwikkelen.
Producties zijn getimed – bijvoorbeeld de ene vereniging speelt altijd een productie in het voorjaar, de andere in najaar. Het vergt dus veel afstemming om iets extra’s of anders te organiseren. Leden willen ook maar beperkt repeteren en staan niet altijd open voor veel extra repetities.
De Eierzitsung is een goede manier om mensen laagdrempelig te betrekken; met weinig voorbereiding wel eens laten proeven van op het toneel staan.
Toneel is in Limburg wel steeds hipper en in ontwikkeling – denk aan Toneelgroep Maastricht, Zondag in het Zuiden, Dagboek van een Herdershond etc.
Rol van de vereniging
De verenigingen geven aan dat zij tevreden zijn over de huidige stand van zaken; ze hebben voldoende leden, genoeg publiek en geen acute financiële problemen. Aan de ene kant zouden ze al blij zijn als ze dat voorlopig zo kunnen houden. Toch vinden ze innovatie belangrijk. Je hebt alleen bestaansrecht als je op een bepaalde manier met de tijd mee gaat, zonder tradities te verliezen. Daar zit een spanningsveld in. Het gaat niet alleen om de spelers en bouwers, maar ook om het publiek. De toneelstukken, meestal kluchten, roepen een bepaalde nostalgie op bij het publiek. Dat is ook wat het publiek verwacht als ze naar een voorstelling komen. Vernieuwing zal dus voorzichtig moeten gebeuren.
Verenigingen zijn bereid om te innoveren, maar wie trekt de kar? Het moet intrinsiek zijn en geen moeten worden. Er moet een gezond evenwicht zijn tussen vernieuwing en behoud van traditie.
Role of municipality
The role of the municipality is to enthuse and facilitate. This can be done, for example, by publicizing the associations and performances through Beleef Kerkrade.
What is also seen as an important role of the municipality is to stimulate a new audience. Enabling people, from young to old, to become acquainted with theater and dialect. Increasing the audience will hopefully bring in new members. The municipality can do this by, for example, giving free tickets to people on a narrow budget, negotiating free or cheaper tickets with the theater, encouraging cultural and dialect education, etc.
Excelsior currently has a major challenge to make their own building more sustainable. Alderman indicated that the municipality can also support and advise in this regard.
Role of the HuB
The opening of the HuB. unfortunately missed the mark; a Dutch performance was programmed then; it would have been much better to have local associations.
The associations present have no immediate need for a greater role of the HuB. The small multipurpose hall is not of interest to them because they already have good facilities of their own or can use them elsewhere. The large theater hall is much too expensive. Associations would rather play six shows in a small hall than once in the large theater. It is nice for members to play on a large stage for once, but it is certainly not necessary.
Nor do the associations see any other role for the HuB.
Conclusion
The stage associations are healthy associations. They look positively to the future and are open to cooperation and renewal, as long as there remains a proper balance between renewal and tradition. Tapping into new audiences is a major challenge. This starts with the youth. The municipality has an important role in making culture, and theater in particular, accessible and affordable for every resident, young and old. This begins through good cultural education and attention to the Kerkrade dialect.